Dit evenement vond reeds plaats
   

Praktisch

Wanneer

woe 09/03/11 van 14:30 tot 17:30

Waar

Par. Cent. H.-Magdalena
Violierstraat, 7
8000 Brugge

Prijzen

€ 6,00


De geschiedenis van de Orde van Malta.

Brugge, 09/03/2011


In het eerste deel behandelt de voordrachtgever het eiland Malta, een van de sterkste militaire bolwerken ter wereld, uitermate strategisch gelegen t.o.v. het Ottomaanse Rijk en de Middellandse zee. In het tweede deel behandelt hij het ontstan van de Orde in het kader van de veiligheid van de pelgrims die de heilige plaatsen bezochten.

Geïllustreerde voordracht:
De geschiedenis van de Orde van Malta
door Philippe Despriet.

In het eerste deel behandelt de voordrachtgever het eiland Malta, een van de sterkste militaire bolwerken ter wereld, uitermate strategisch gelegen t.o.v. het Ottomaanse Rijk en de Middellandse zee. Het eiland werd in 1530 aan de Orde geschonken door keizer Karel en was tot 1801 dé vlootbasis van de Orde voor operaties tegen vijandelijke aanvoerroutes in het Midden-Oosten. Alles getuigt er van militaire grootheid (vestingen), intens christelijk leven (honderden kerken en kloosters) en handel (prachtige stadskernen, vele buitenlandse ambassades voor de Orde, intense havenactiviteiten).
Dat alles in een groep eilanden, o.a. Gozo, met unieke prehistorische en vroegchristelijke bouwwerken.
In het tweede deel behandelt hij het ontstaan van de Orde in het kader van de veiligheid van de pelgrims die de heilige plaatsen bezochten. Aandacht voor de hiërarchie binnen de Orde en haar opeenvolgende steunpunten in de Latijnse koninkrijken, de Dodecanese eilanden rond Rhodos, de vele bezittingen tot op de kusten van Klein-Azië (bv. de burcht van Bodrun), het verblijf en de economische infrastructuur in Cyprus en uiteraard de vele commanderijen, verspreid over heel Europa, die jaarlijks geld afdroegen waarmee de beroemde Ordevloot de opdringerige Islam uit Europa weg wist te houden.
Philippe Despriet is een gekend voordrachtgever en reisleider, ook binnen het VVVG, met een fenomenale kennis van de te bezoeken reisstreken en de onderwerpen van zijn voordrachten. Hij studeerde architectuur en oudheidkunde.
Verrichtte vele opgravingen o.a. van het castrum in Helkijn, de dwangburcht van Kortrijk, het oudheidkundig bodemonderzoek in het arrondissement Kortrijk. Hij schreef tientallen en tientallen boeken en bijdragen o.a. De Westhoek in Frans-Vlaanderen, een inventaris Vlaams Erfgoed in de Franse Westhoek, Historische steden in Frans-Vlaanderen, Geschiedenis van Frans-Vlaanderen, een reeks van tot nu toe 11 delen over Onbekend Frans-Vlaanderen. Van zijn hand verschenen 430 studies in 9 landen en in 5 talen over het verleden van Vlaanderen en Noord-Frankrijk.
Om maar te zeggen dat we vandaag een ervaren en enthousiaste voordrachtgever aan het woord zullen horen!

foto's: © HL


Reageer op dit evenement

Naam 


E-mail (wordt niet getoond)

Jouw reactie