Dit evenement vond reeds plaats
   

Praktisch

Wanneer

Zo. 21/04/2013 en data daarrond, verschillende aanvangsuren

Waar

Diverse locaties in West-Vlaanderen
Klik door op de links in het artikel voor details of raadpleeg de brochure

Organisator

Landelijke Coördinatie Erfgoeddag

Contact

Priemstraat 51
1000 Brussel
tel. 02 213 10 82 (Leen)
info@erfgoeddag.be
website

Prijzen

Veel activiteiten op Erfgoeddag zijn gratis.Erfgoeddag 2013

Evenement

15/04/2013 - 21/04/2013


Erfgoeddag 2013

West-Vlaanderen, diverse locaties, zo. 21/04/2013 en data daarrond, verschillende aanvangsuren

Tijdens de 13e editie van Erfgoeddag presenteren meer dan 500 organisaties in Vlaanderen en Brussel een veelkleurige waaier van meer dan 750 activiteiten. Ook in West-Vlaanderen nodigen musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heemkundige kringen enzovoort je van harte uit.
 

 

Overkoepelend thema is dit keer ‘Stop de tijd’. Omdat erfgoedwerkers zich inzetten om de letterlijk destructieve effecten van de tijd te vertragen. Maar het thema wordt tegelijk ook breder ingevuld.

Neem even de tijd om enkele korte stops te maken in het aanbod in West-Vlaanderen.

VoorUiTblikken

De week voor Erfgoeddag (van maandag 15 t.e.m. vrijdag 19 april) warmt Focus-WTV je alvast op met haar speciale Erfgoedprogramma 'De Coulissen’.

Opwarmen doet ook Vorming Plus regio Brugge. Teken je in voor haar 'Bestemming onbekend', dan krijg je (mits ingeschreven) al op woensdag 17 april een exclusief Brugs voorsmaakje van Erfgoeddag.

 

 

Op donderdag 18 april licht Frederik Cnockaert (zaakvoerder van het restauratie-atelier Kerat) in een lezing in CC Casino Blankenberge de restauratie van het 13m grote ‘Panoramisch strandgezicht’ van Louis van Engelen toe. Hij bespreekt de problemen en technieken bij het restaureren van kunstwerken. Enkele deelnemers mogen een waardevolle kunstschat laten schatten, mits afspraak vooraf.

Aan de vooravond van Erfgoeddag, op zaterdag 20 april, stelt oud-docente wereldoriëntatie aan de KATHO Ann Callens haar publicatie Oude weefsels ontrafeld’ voor. Je krijgt een boeiende uiteenzetting over het verleden van de locatie van de KATHO-site in Tielt.


Kinderen van toen - Senioren van nu

In Ruiselede, Meulebeke en Tielt vinden op Erfgoeddag enkele activiteiten plaats in het kader van het erfgoedproject ‘Kinderen van toenSenioren van nu’. Thema in dit geval is ‘Terug naar school’: het lesmateriaal, de spelletjes en de liedjes van toen staan centraal. De rondleidingen en lesmomenten in oud ingerichte klaslokalen staan in combinatie met zang-, spel- en knutselactiviteiten. Download de folder (pdf) 'Kinderen van toen - Senioren van nu'.

In Meulebeke kan je terecht in de Freinetschool ‘De Koorddanser’, in de scholen ‘Marialoop’ en ‘Paanders’ en in de Sint-Amandusschool, Sint-Lutgardisschool en de Sint-Antoniusschool. In Tielt is ‘Huis Mulle de Terschueren’ de plaats van afspraak en in Ruiselede is er van alles te beleven in ‘Het Portaal’.

In het kader van het erfgoedproject Kinderen van toenSenioren van nu’, gecoördineerd door de Provincie West-Vlaanderen, werden sinds vorig jaar 18 getuigen uit Dentergem, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede, Tielt, Wielsbeke en Wingene geïnterviewd over hun kindertijd. Op Erfgoeddag kunnen deze getuigenissen in de verschillende locaties beluisterd of bekeken worden.


Regio Ginter

Traditiegetrouw pakt ook de Ginter-regio flink uit op Erfgoeddag. Zo kan je in Middelkerke een rondrit maken met de 'moordtrein'. In Torhout vier je mee rond 300 jaar stadhuis en in Zedelgem rond 150 jaar Kasteel van Loppem. Bij dit kasteel krijg je op Erfgoeddag trouwens een primeur: de rijke verzameling tuinbeelden in het park van Loppem werd gerestaureerd en is voortaan te bewonderen in de permanente expositie in de authentieke paardenstallen, dicht bij de manege.

Wil je alles weten over 100 jaar Ronde van Vlaanderen? Dan koers je nog naar Ichtegem. En in Oudenburg brengt acteur Erik Burke de voordracht ‘Prioritijd’.

Raadpleeg meteen de brochure met het volledige Erfgoeddag-programmaoverzicht voor Ginter.

Een greep UiT het overige aanbod

In Blankenberge zijn ze er niet alleen vroeg bij, maar zijn er ook op Erfgoeddag zelf tal van activiteitenZo opent bijvoorbeeld het Belle Epoque Centrum gratis haar deuren. De uitgevoerde restauratie van de drie belle-époquewoningen die het Centrum omvatten, staat dan centraal. Hubert Coeman, professioneel restaurateur uit Kortrijk, geeft tijdens drie gidsbeurten alle geheimen van een restauratie prijs. Bovendien geeft hij een exclusieve demonstratie van marmertechnieken met verf, één van de typische trompe l’oeils uit de belle-époqueperiode. Speciaal voor Erfgoeddag is er nog een kleine tentoonstelling opgebouwd rond restauratiemateriaal en restauratiegrondstoffen uit het eind van de 20ste eeuw.

In Brugge zijn er in totaal 55 gratis activiteitenHet aanbod gaat van schilderijpersonage Frans De Mulder die vertelt, tot een nostalgische meifoor, van kunstenaar Philip Aguirre tot kantwerksters die met vaardige handen schitterende kunstwerkjes maken. Je kunt er een begin maken met je stamboom, of 5 eeuwen Vlaamse juwelen ontdekken. Download meteen de programmabrochure (pdf) door Erfgoedcel Brugge met het volledige overzicht van Brugge.

In het archeologisch museum Raversyde in Oostende houden middeleeuwse vissers net op Erfgoeddag grote kuis in hun middeleeuwse huisjes. Benieuwd wat ze allemaal tegenkomen aan meubilair, keramiek, tinnen schotels en andere huishoudelijke voorwerpen! Wellicht steken we tegelijkertijd flink wat op over het leven aan onze kust tijdens de middeleeuwen.

In de bib van Oostende beantwoordt Doris Clausing in 'Vissersliederen: vluchtigheid in tijd' de vraag hoe je authentieke vissersliederen bewaart die nooit werden opgenomen. Voor en na de lezing kun je doorlopend de documentaire 'Vesche vis en nieuwe liefde' met getuigenissen van vissersvrouwen bekijken. Om makkelijker je keuze te kunnen maken uit de verschillende activiteiten, kun je surfen naar het handige overzicht van Erfgoeddag in Oostende.

Natuurlijk is het Iedereen Flandrien-project ook op Erfgoeddag een ideale springplank naar de tijd van toen. Onder meer in Waregem kun je de kuiten insmeren en tijdrijden zoals in den tijd, op een replicafiets uit de tijd van Briek Schotte.

Huyse de Grote Sterre in Damme zoomt vanaf Erfgoeddag  tot 1 mei in op de figuur Tijl Uilenspiegel: is hij tijdsbestendig? Schijnbaar heeft de tijd geen vat op de wereldberoemde Uilenspiegel, maar hier en daar onderging hij in de loop der tijden toch een heuse re-styling.

In Kortrijk leer je nog meer over godsdienstoorlogen dankzij het graf van een malcontent, terwijl je in Ieper stilstaat bij de tweede jeugd van schilderijen.

Wat opvalt is de gezinsvriendelijke rode draad die doorheen het aanbod loopt. Erfgoeddag moet dan ook een lans breken voor erfgoededucatie. Op een speelse manier kunnen kinderen leren wat cultureel erfgoed is, hoe het tot stand komt en wat het voorstelt.


Erfgoeddag mobiliseert elk jaar in Vlaanderen bijna een kwart miljoen bezoekers. Deze dag is een initiatief van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw, i.s.m. de erfgoedgemeenschappen in Vlaanderen en Brussel.Reageer op dit evenement

Naam 


E-mail (wordt niet getoond)

Jouw reactie