Goochelaar inhuren, wat zijn de kosten?

Je zoon of dochter is binnenkort jarig en je wilt iets speciaals regelen. Een goochelaar! Maar waar begin je? Wat kost zoiets eigenlijk? Is er wel geld voor? Of je hebt binnenkort een groot evenement gepland en wilt een vleugje magie toevoegen. Maar is daar wel budget voor?

Particulier of zakelijk

Als particulier heb je (vaak) minder te besteden dan wanneer je een bedrijfsfeest organiseert en dus de rekening kunt declareren. Goochelaars hanteren verschillende tarieven voor particuliere en zakelijke evenementen. Als een goochelaar bekend is van tv, ligt het tarief ook hoger dan bij (relatief) onbekende goochelaars.

Ervaring

Hoe meer ervaring een bepaalde goochelaar heeft, hoe hoger zijn/haar tarief. Voor een verjaardagsfeestje kun je beter een beginnend goochelaar inhuren dan een professionele goochelaar met jaren ervaring.

Welk type goochelaar?

Er zijn veel verschillende disciplines in het goochelen. Hieronder beschrijven we de goocheldisciplines even in het kort.

Kindergoochelen

De naam zegt het al. Dit type is ideaal voor verjaardagsfeestjes. Je kunt kiezen voor een goochelaar die ballonfiguren maakt. Dit kan ook een goochelende clown zijn. Of misschien vind je het leuker om de kinderen zélf te leren goochelen. Kies dan voor een goochelworkshop. Elke variant van het kindergoochelen is weer een apart discipline.

Schoolvoorstellingen

De goochelaar heeft een act ingestudeerd voor boven/onderbouw. Geef dit aan bij het boeken. Vaak wordt de show aangepast aan het thema dat op dat moment op school actueel is. Zoals Pasen of bijvoorbeeld de Kinderboekenweek. Uiteraard is van belang dat je dit meldt bij de boeking. Niet iedere goochelaar heeft een show die geschikt is voor een bepaald thema.

Close-up goochelen

Goocheltrucs waar de toeschouwers van dichtbij mee mogen kijken. Kunnen ze de truc ontdekken?

Beursgoochelen

Goochelen op grote evenementen, zoals beurzen. Ideaal om aandacht te krijgen voor een product of bedrijf. Gegarandeerd dat mensen een kijkje komen nemen.

Mentalisme

Mentale trucs, zoals gedachten lezen of voorspellingen maken. Maar ook dingen als lepels buigen, zoals de bekende mentalist Uri Geller op tv deed. Sommige mentalisten kunnen ook hypnotiseren.

Illusionisme

Grote trucs met kisten, kooien, kasten etc. Denk hierbij aan de shows van Hans Klok. Een illusionist heeft ruimte nodig en assistenten. Hierdoor is het eerder geschikt voor een bedrijfsfeest dan voor een kinderfeestje.

Welke tarieven kun je verwachten?

Tot € 100

Beginnend goochelaar of goochelaar op leeftijd. Goochelen is hun hobby en/of ze willen graag ervaring opdoen.

€ 100 – € 250

Goochelaars met al enkele jaren ervaring. Ze hebben vaak een standaard show, maar kunnen niet zo goed anticiperen op onverwachte situaties. Kindergoochelaars kun je vaak inhuren tegen dit tarief, zij willen betaalbaar zijn in verband met kinderfeestjes. Close-up goochelaars zijn niet in te huren voor dit bedrag.

€ 300 – € 400

Semi-professionele goochelaars. Ze treden regelmatig op, maar net niet vaak genoeg om het fulltime te kunnen doen. De goochelaars weten wat ze doen, ook als er iets onverwachts gebeurt.

€ 400 – € 1000

Professionele close-up goochelaar, mentalist of beursgoochelaar. Het tarief begint vaak bij € 400. Goochelaars hanteren een BTW-tarief van 6%, want ze vallen onder de categorie: artiesten.