Wat is een hypnotiseur?

Er bestaat nog heel veel verwarring omtrent hypnose. Veel mensen hebben vaak nog een verkeerd beeld omdat ze niet exact weten wat hypnose precies inhoudt. En de vraag die velen zich dan ook stellen, is of hypnose ook echt werkt. Iemand die op een podium slaafs uitvoert wat de hypnotiseur van hem vraagt, is een beeld dat bij iedereen blijft hangen. Show hypnotiseurs hebben vooral als bedoeling om een Wow-effect te creëren. Maar hypnose is veel meer dan dat. Je komt het hier allemaal te weten.

Wat is hypnose?

Hypnose komt uit het Grieks, hypnos, wat slaap betekent. Bij hypnose brengt de hypnotiseur, volgens een bepaalde procedure, de geest van een persoon in trance. In eerste instantie zal hij de patiënt vragen om de aandacht te focussen. Nadien wordt de persoon door enkele hypothetische situaties begeleid. Ook al heeft hypnose vaak iets magisch, toch kan men een aantal therapeutische doelen bereiken.

Wat is een hypnotiseur?

Bij hypnose kan je twee soorten onderscheiden. Je hebt zelfhypnose waarbij je jezelf in een hypnose toestand brengt. Of je wordt in trance gebracht door een hypnotiseur. Het is vanzelfsprekend dat een hypnotiseur vertrouwen en gezag moet uitstralen. De patiënt geeft namelijk een stuk verantwoordelijkheid uit handen aan de hypnotiseur. Het is ook belangrijk dat de motieven van een hypnotiseur zuiver zijn. Dat hij zich bijvoorbeeld niet ten onrechte uitgeeft als hypnotherapeut.

Wat is een hypnotherapeut?

Een hypnotherapeut is een therapeut die werkt op basis van hypnose. Door middel van hypnotherapie wordt er bij een hypnotherapeut gewerkt aan psychische en lichamelijke klachten. Door de hypnose maakt je contact met je onderbewust zijn. Je kan andere inzichten krijgen in de oorzaak van je klachten. Met heel veel klachten kan je terecht bij een hypnotherapeut. Vaak zijn er klachten gelinkt aan het gevoelsleven. Maar ook ongemakken met betrekking tot de spijsvertering, de zwangerschap, vermoeidheid, het verwerken van een echtscheiding of verlies,... worden behandeld met hypnotherapie.

Wat als je zelf hypnotiseur wordt?

Mits de nodige oefeningen, kan je aan zelfhypnose doen. Er zijn heel wat methodes om zelfhypnose aan te leren. Of je kan een hypnotiseur inschakelen om jou hierbij te begeleiden. Zoek een rustige plek en maak het je zo comfortabel mogelijk. Het doel van zelfhypnose kan zijn om tot een totale ontspanning te komen. Maar het wordt evengoed gebruikt om een denkpatroon te veranderen of om een bepaald doel te bereiken. Afvallen, stoppen met roken zijn hiervan maar een paar voorbeelden.

Bij hypnose probeert men vat te hebben op het onderbewustzijn. Daar ligt heel wat informatie opgeslagen die ons leven bepaalt. Zelfs gegevens waarvan we niet meer weten dat ze er zijn, kunnen nog een grote invloed hebben op ons leven. Hypnose kan hierbij de verlossende sleutel zijn, want net hypnose legt contact met ons onderbewustzijn. Hou zeker in je gedachten dat de klik tussen de therapeut en de patiënt bij hypnose heel belangrijk is. Bij zelfhypnose is discipline een must om terug uit de hypnose te ontwaken.